18.09.2019

Selçuk'ta 'Düşünsel Elementler Sempozyumu' düzenlendi
Yayın Tarihi: 21.06.2019 14:38:00

Selçuk Üniversitesi Sinirbilim ve Araştırma Merkezi tarafından “Düşünsel Elementler Sempozyumu”  gerçekleştirildi.

“Element Metabolizması ve Beyin Fonksiyonları İlişkisinin" öncelikli ölarak ele alındığı ulusal sempozyum düzenlendi. Selçuk Üniversitesi Müze binası toplantı salonunda gerçekleşen sempozyumda Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden 10 öğretim üyesi davetli konuşmacı olarak katılım sağladılar.

“Düşünsel Elementler Sempozyumu” temel dâhili ve cerahi tıp bilimlerinin yanı sıra, biyoloji, kimya ve fizik gibi temel fen bilimleri ile ziraat ve mühendislik branşlarını da içine alan multidisipliner misyonuyla gerçekleşti. Düzenlenen sempozyumun ilk gününde 3 oturum gerçekleşti. Gerçekleşen oturumlarda, konuşmacı olarak 1. oturumda Sinir Bilim Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü ve Oturum Başkanı Prof. Dr. Abdulkerim Kasım Baltacı, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğr. Üy. Doç. Dr. Ahmet Tarık Bayka, Memorial Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, 2. oturumda Oturum Başkanı Prof. Dr. Rasim Moğulkoç, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğr. Üy. Prof. Dr. Ahmet Ayar, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğr. Üy. Prof. Dr. İsmail Çakmak, 3. oturumda ise Oturum Başkanı Doç. Dr. Nihal Çetin, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Kübra Kıyar ve Mehmet Yaşlı konuşma gerçekleştirdiler.

Açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Göktaş, “Sinir Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi multidisipliner çalışma kültürü ve bunu yanında prospektif çalışma anlayışının olmasıyla Selçuk Üniversitesinin katkılarıyla daha da kendini ön palana çıkarmaktadır. O nedenle bu merkezin çalışmaları üniversitemiz tarafından dikkatle takip edilmekte ve minnet duyulmaktadır. Ben bu sempozyumda emeği geçen başta Merkez Başkanımız Abdulkerim Kasım Baltacı hocamız olmak üzere konuşmacı olarak Konya dışından katılan sayın hocalarımıza, akademisyenlerimize ve sevgili genç bilim insanlarına katılımları için teşekkür ediyorum. Başarılı bir kongre olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tarık Baykal ise “Erken Evre Alzheimer Gelişiminde Demir Kaynaklı Nöronal Enflamasyon” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Çalışmasındaki temel amacından bahseden Baykal, “Alzheimer çağımızın hastalığı, demir gibi çinko gibi  bakır gibi alüminyum gibi elementlerle Alzheimer hastalığının arasında ilişkili olduğu uzun süredir biliniyor. Bugünkü sunumumda da binlerce araştırmanın üstüne yaptığımız çalışmaları göreceğiz. Sonuçta nihai amacımız Alzheimer gibi çağımızın büyük hastalığının nedenlerinin çıkışını araştırmak” dedi.

“İyot ve Beyin Gelişimi’’ başlıklı sunumunu gerçekleştiren, İyodun eksikliğinin nedenlerini ve eksikliğinde oluşacak durumları anlatan Memorial Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, “günlük iyot ihtiyacı yüzde 90 oranında gıdalardan, yüzde 10 oranında içme sularından sağlanıyor. Gıdalardaki iyodun yaklaşık yüzde 50-92’si emiliyor. Gıdalardaki oksidizan ve redüktan maddeler iyodun biyoyararlamını değiştirirler” diye konuştu.

Katılım sağlayan ve sunum gerçekleştiren öğretim üyelerine Prof. Dr. Abdulkerim Kasım Baltacı tarafından katılım belgesi ve plaket takdim edildi.

Sempozyum 21-23 Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleşen oturumlarla devam edecek.

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü: (0332) 223 81 87- 223 81 88- 223 82 09 iletisimkoordinatorlugu@selcuk.edu.tr