26.05.2019

XII. Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi Sanat Etkinlikleri başladı
Yayın Tarihi: 25.04.2019 14:40:00

Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanlığı ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı iş birliğiyle “12. Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi Sanat Etkinlikleri” düzenlendi.

Mevlana Kültür Merkezinde yapılan programa; Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Okka ve Prof. Dr. Özdemir Koçak, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Selim Büyükkarakurt, Kongre Başkanı Prof. Dr. Osman Kunduracı, Azerbaycan Halı Müzesi Direktörü Dr. Shirin Melikova, İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Seyfullah Türksoy, Prof. Dr. Mustafa Sever, Prof. Dr. Şikar Qasımov, Prof. Dr. Alisa Borisenko, Prof. Dr. Yuli Khudyakov akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kongre Genel Sekreteri ve Sergi Küratörü Dr. Ahmet Aytaç, “Kadim şehir Konya, Selçuklu’dan bu yana engin bir medeniyete ev sahipliği yapmış zirve bir yerleşim yeridir. Ulu Sultan Alâeddin Keykubat’ın payitahtı Konya gerek şehircilik anlamında gerek kültürel mirasa sahip çıkma noktasında geliştirdiği, ürettiği faaliyetleri ile belediyecilik anlamında ve de gerekse başta Selçuk Üniversitesi olmak üzere barındırdığı üniversiteler ile bilim kenti olma özelliğini çağımızda layık biçimiyle sürdürmektedir. Konya büyükşehir belediyesi ile üniversitemizin yıllardır geleneksel hale getirdiği bu kongrede belediye ve üniversite işbirliğine güzel bir örnektir ve kendi kültürüne sahip çıkmak bir bilinç işidir. İşte o  bilinci de bilgi ile sağlamlaştırmak bir erdemdir. 44. Yılını kutlayan ve artık dünya markası olan Selçuk Üniversitesi bilimsel etkinliklerine sadece bu çalışma ile sınırlı tutmamaktadır” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Büyükkarakurt, “Ülkemizde el sanatları zayıfladı diye düşünüyorum. İnşallah kongre ve benzeri çalışmalarla biz bunu geliştiririz. Çünkü hakikaten bizi birbirimize bağlayan bizim milletimizi bir arada tutan en önemli etkenlerden birisi el sanatları olsa gerek” diyerek duygularını dile getirdi.

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özdemir Koçak, “Kongre aslında çok Türk sanatları, Türk kültürü, el sanatları ile ilgili geleneksel sanatlarla ilgili çok farklı konuları ihtiva ediyor. Hocalarımızın da belirttiği gibi geniş bir coğrafyayı içine alıyor. Uzak Asya’dan, Asya kıtasının en doğusundan Avrupa içlerine kadar geniş bir Havza’yı içine alıyor ve eğer kongrenin programına baktıysanız görürsünüz çok farklı ülkelerden bilim insanları burada farklı konularda bildiriler sunacak. Geniş bir coğrafya, çok farklı konular burada gündeme gelir” diye konuştu.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Osman Kunduracı, “Bizim bu kongrelerden en büyük beklentimiz veya umudumuz gelecek nesillere bilim insanlarının araştırmış olduğu araştırmaları kazandırıp gençlerin gelecekte yararlanacağı bir kaynak haline getirmek. Burada sunulan bilgileri elimizden geldiğince editöryel olarak kontrol etmeye çalışıyoruz ama yine de eksikleri olabilir buna rağmen yaklaşık 12’ncisini düzenlediğimiz bu kongreleri basılı hale getirdik. Bu bağlamda yaptığımız çalışmaların tük sanatına, kültürüne, folkloruna katkı sunması asıl amacımızdır” diye konuştu.

Azerbaycan Halı Müzesi Direktörü Dr. Shirin Melikova, “Türk dünyasının ortak hedefle noktasında birleşmesi ve bu hedefler doğrultusunda yol almasında Türk kültürünün tarihi ve manevi ruhunun inkâr edilmesi mümkünsüz bir gerçektir. Azerbaycan halkının millî lideri Haydar Aliyev’in biz 1 millet 2 devletiz ifadesi artık hem Türkiye’de hem de Azerbaycan da 2 ülke arasındaki ilişkilerin tarihini, bugününü ve yarınını garantileyen en mükemmel formül olarak kabul edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka tarafından Selçuklu Mirasına katkı ödülünü, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğar İbrahim Altay adına Konya Büyükşehir Belediye Başkanı vekili Selim Büyükkarakurt teslim aldı. Türk Dünyasına Hizmet Ödülü de İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Seyfullah Türksoy’a takdim edildi. Azerbaycan İlimler Akademisi Milli Tarih Müzesi Şube Müdürü Doç. Dr. Habibe Aliyeva ya ise Azerbaycan Türkiye bilimsel işbirliğine katkı ödülü verildi.

Plaket ve Ödül töreninin ardından Prof. Dr. Mustafa Sever ve Dr. Yaşar Erdemir’in başkanlığında Rusya’dan gelen Prof. Dr. Alisa Borisenko ve Prof. Dr. Yuli Khudyakov’un katılımıyla açılış oturumu gerçekleştirildi.

Dünya birinciliği ve birçok “Avrupa Kültür Ödülleriyle” ulusal ve uluslararası alanda üniversitemizi ve ülkemizi başarıyla temsil eden Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu (SÜHOT) tarafından sergilenen halk oyunları gösterisinin ardından açılış programı sona erdi.

Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi Sanat Etkinlikleri 27 Nisan’a kadar sürecek.

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü: (0332) 223 81 87- 223 81 88- 223 82 09 iletisimkoordinatorlugu@selcuk.edu.tr