24.07.2019

Selçuk'ta Kütüphaneler Haftası Etkinliği Yapıldı
Yayın Tarihi: 27.03.2019 14:14:00

Selçuk Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından “55.Kütüphane Haftası” programı, Selçuk Üniversitesi Erol Güngör Kütüphanesinde düzenlendi.

Etkinliğe Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özdemir Koçak, Erol Güngör Kütüphanesi Daire Başkanı Fahrettin Demirci,  İnşaat Daire Başkanı Osman Orhan, Hukuk İşleri Koordinatörü Prof. Dr. Ümit Süleyman Üstün, akademik ve idari personelin yanında çok sayıda öğrenci katıldı.

Program kapsamında okumanın önemini anlatan sergi ve kütüphanede hizmet verecek olan “Prof. Dr. Fuat Sezgin Okuma Salonunun” açılışını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Koçak yaptı.

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özdemir Koçak, “ İlkyazı malzemesi olarak pişmiş toprak tabletleri kullanılıyor. Bunun üzerine çivi yazısı denilen yazıyla yazılar yazılıyor. Bununla beraber papirüs çıkıyor. Eski çağlarda bu ikisi yaygın. Bundan çok daha sonra Batı Anadolu’da hayvan derisinden yapılan, parşömen denilen bir yazı malzemesi çıkıyor. Parşömen, İzmir’in Bergama ilçesinde geliştiriliyor. Bizim bildiğimiz anlamda kâğıt Doğu Asya’da Çin’de çıkıyor. Talas Savaşında Araplar, Çinlilerden bu kâğıdı öğreniyorlar ve onlar kullanmaya çalışıyorlar. Daha sonra bu malzeme Avrupa’ya taşınıyor. Avrupalılarda bu kâğıdın hammaddesini de Doğu’dan öğreniyorlar. İlk kütüphaneler aslında Yakın Doğu’daki Sümer, Babür ülkelerindeki arşivler. Buradaki kitabelerin, koleksiyonu ve toplanmış hali bulunuyor. Kütüphane, insan düşüncesinin saklandığı yerler olarak tanımlanıyor. Kütüphanemizde, 177 bin basılı kitap var. 40 bin civarında elektronik dergi, kütüphanemizin bizim için önemli iki bölümü var. Bunlardan bir tanesi gazete arşivi bir diğeri de yazma eserler. Bunlar kütüphanemizin gözde yerleri. Eski gazetelerimizi de yakın bir zamanda internet üzerinden erişime açacağız” dedi.

Program sonunda 2018 yılında en çok kitap okuyan,  Arş. Gör. Kürşat Zühtüoğulları, Mustafa Baki Kavurmacıoğlu ve Oğuz Erbaş ödüllerini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Koçak’tan aldı.

Etkinlik sonunda misafirlere ikramda bulunuldu.

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü: (0332) 223 81 87- 223 81 88- 223 82 09 iletisimkoordinatorlugu@selcuk.edu.tr