26.06.2019

Konya "Kenevir Çalıştayı" Yapıldı
Yayın Tarihi: 25.02.2019 11:39:00

Selçuk Üniversitesi (SÜ) ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde Konya Ticaret Borsası (KTB)  ev sahipliğinde Kenevir Çalıştayı gerçekleştirildi

Programa, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KTB Meclis Başkanı Namık Köklüsoy, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, akademisyen ve davetliler katıldı.

Konya Kenevir Çalıştayı SÜ. Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem moderatörlüğünde, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşet Aslan, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Aytaç, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Yaldız, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hidayet Oğuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.KTB Meclis Başkanı Namık Köklüsoy, ürün çeşitliliğinin artırılması, verim ve kalitenin yükseltilmesinin önemli bir konu olduğunu söyledi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kenevir ekimine yönelik sözlerinin son derece isabetli olduğunu belirten Köklüsoy, şöyle konuştu: "ABD'nin 1970'lerden itibaren dayatması ile yıllık üretimi bir tona kadar düşen kenevirde ciddi bir potansiyel var. Ancak geçmişte bize 'kenevir ekmeyin' diyenler bugün dünya kenevir piyasasını ellerinde bulundurmaktadır. Kenevir pazarının, 2025'te 20 milyar doların üzerine çıkması beklenmektedir. Kenevir ekiminin çok farklı alanlarda çok farklı faydaları vardır. Çevreye sağladığı yararlar bir yana ilaç, kağıt, biyoyakıt, kumaş, otomotiv, petrokimya, medikal, çeşitli hastalıkların tedavisi gibi çok sayıda alanda kullanılmaktadır."

"AMACIMIZ, DIŞARIYA BAĞIMLILIĞI KALDIRMAKTIR”

Konya'nın kenevir üretiminde önemli bir bölge olabileceğine işaret eden Köklüsoy, "Üretimin Konya'ya da verilmesi bölgemizin ürün çeşitliliğini artıracaktır. Onun için bu süreci sağlam ve sağlıklı bir şekilde planlamak gerekiyor. Amaç ülkemizin sadece askeri açıdan değil ekonomik olarak da dışarıya bağlılığını kaldırmaktır" diye konuştu.

KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı da çalıştayda kenevir üretiminin önemine dikkati çekerek, “Konya’da kenevirin ekimi şu anda serbest değil ama önümüzdeki dönemde bu konuyla ilgili ilerleyen zamanlarda yeni gelişmeler olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

SÜ Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem Çalıştayda, kenevirin genel ve endüstriyel kullanımı, değeri, Türkiye'de yetiştiriciliğinin yeri, ülke ve bölge ekonomisine katkılarını ele aldı. Kenevir üretiminin ülke gerçeği olduğu bundan kaçınılmaması gerektiği üzerinde duran Akınerdem “Konya da üretimden nasibini almalıdır. Ancak Konya’nın su kısıtı dikkate alınarak özellikle yağışın yüksek olduğu Güney Konya’da (Seydişehir-Akşehir hattında) üretimin yapılabileceği ancak bunun için de öncelikle keneviri her yönüyle işleyecek işletmenin kurulması ve üretimin de sözleşmeli olması gerektiğini belirtti”. Öte yandan ovaya üretimin inmesi hem su rezervlerinin korunması, hem de diğer münavebe bitkilerinin etkileyebileceği durumunun düşünülmesi gerekir” dedi. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Aytaç “Endürstriyel Kenevir ve Tarım”, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşet Aslan “Türkiye’deki Endüstriyel Kenevir, tıbbi değeri”, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Yaldız “Biyogaz Materyali Olarak Kenevir Bitkisi”,  Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hidayet Oğuz “Kenevirin biyoyakıt olarak Kullanım Alanları”  konularıyla ilgili sunum gerçekleştirildiler. Konunun daha ileriye götürülmesi için Konya’da üretim alanlarının tam olarak belirlenmesi için acilen bir komite oluşturulması kararı ve Konya Olgunlaşma Enstitüsünce hazırlanan “Kenevir Helvası” ikramı ile son buldu.

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü: (0332) 223 81 87- 223 81 88- 223 82 09 iletisimkoordinatorlugu@selcuk.edu.tr