19.12.2018

Rektör Şahin, Aydınlar Ocağının Programına Katıldı
Yayın Tarihi: 28.11.2018 10:48:00

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Konya Aydınlar Ocağının ‘Salı Sohbetleri’ne konuşmacı olarak katıldı. İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen programda Mahmud Esad Seydişehri vefatının 100. yılında anıldı.

Mahmud Esad Seydişehri’nin önemli bir değer olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr.  Şahin, “Mahmut Esad Efendi 1856 yılında doğmuştur. Önce Seydişehir ve Konya’da ardından  İstanbul ve İzmir’de eğitimini tamamlıyor. Birçok alanda eserler ortaya koyarak devlette önemli görevler üstleniyor. Hukukla ilgileniyor, Şeyhülislam makamına aday haline geliyor. Osmanlı Meclisinin son dönemlerinde bakanlık yapıyor. Bunların yanı sıra, tapu kadastronun da Türkiye’deki kurucusudur. Ne alaka diyeceksiniz çünkü bir taraftan tarih, fıkıh, tefsir, biyoloji bir taraftan farklı alanlarda çalışmalar da yer alıyor. Bakın, insan zihni buna yeter ama biz beynimizi günümüzün modern teknolojisi iletişim araçlarına kaptırmışız. Bilimsel temelli eğitim almak zorundayız. Bilim felsefesi yapmak ve üretmek zorundayız. Farklı bilim dallarında kendimizi mutlaka geliştirmeliyiz. Günümüz modern dünyasında şöyle bir süreci yaşıyoruz; birçok bilim dalında uğraş veren insanlar var fakat bilim felsefesi artık yapılmıyor. Bu hem bizde hem batı dünyasında bu şekilde spesifik alanlarda herkes eğitimini derinleştiriyor. Bütünün içinden koparak istisnai bir alanda çalışmalarını sürdürüyorlar. Aslında bu, çok şeyi kaybettiğimizin de önemli bir göstergesidir. Tabii ki Mahmut Esad Efendi bu bahsettiğim bilim adamı tipinin tam tersidir. Kendisi birçok alanda çalışmalar yapmış ve öne çıkmıştır” diye konuştu.

Nizamülmülk’ün, Nizamiye Medreselerini 1065-1066 yılında kurduğunu ve İslam coğrafyasında seri şekilde yaygınlaştığını söyleyen Rektör Şahin, batıda üniversitelerin 1200’lerde kurulmaya başlandığını belirterek İslam dünyasının eğitime verdiği öneme dikkat çekti.

Programda ayrıca Bahaddin Karakuş tarafından Mahmud Esad Seydişehri’nin hayatı, fikirleri ve eserleriyle alakalı bir sunum gerçekleştirildi.

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü: (0332) 223 81 87- 223 81 88- 223 82 09 iletisimkoordinatorlugu@selcuk.edu.tr