15.11.2018

Bizim Şehir Projesi Konya Çalıştayı Başladı
Yayın Tarihi: 26.07.2018 14:59:00

Konya’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen Bizim Şehir Projesi Konya Çalıştayı Başladı. 2 gün sürecek çalıştayda, sosyal bütünleşme, kent kimliği ve özgün doku, ekolojik tasarım gibi çeşitli konular üzerine oturumlar gerçekleştirilecek.

Novotel’de düzenlenen çalıştaya, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuk Üniversitesi Rektörü ve Konya Teknik Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Şahin, Konya Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Prof. Dr. Ayhan Göktepe, Bakanlık yetkilileri, öğretim üyeleri ile diğer protokol üyeleri katıldı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Bakanlığın Türkiye’nin farklı şehirlerinde bu projeye yönelik çalışmalarda bulunduğunu söyledi. Kimlikli şehirlerin oluşması anlamında projeye önem verdiklerini ve projenin hızla gelişen şehirlerin kimliğine ciddi katkılar sağlayacağını ifade eden Altay, “Bu projenin bizim için anlamı çok yüksek. Çünkü artık şehirlerimizde çektiğimiz bir fotoğrafı ekrana yansıtsanız ve altına Konya, Ankara, Erzurum, Kayseri veya Antalya yazsanız herhalde hiç kimse itiraz edemez. Şehirlerimiz çok hızla gelişiyor. Konya için yaşanabilir, uygulanabilir kimlikli bir şehir ortaya çıkmasını arzu ediyoruz. Bu proje, şehrimizdeki birçok kamulaştırma ve kentsel dönüşüm için de bir finansman kaynağı olacak. Yaşanabilir ve uygulanabilir bir proje ortaya koymak zorundayız. Bunu iyi değerlendirirsek yeni alanların oluşması için de kamu ve belediyelerin daha cesaretli davranmalarının önünü açacak bir iş yapmış oluruz. Hocalarımız da bu proje için çok titiz çalışıyor. İnşallah Konya ve ülkemiz için çok önemli bir başlangıç olacaktır” diye konuştu.

“KONYA’NIN GELECEĞİ ADINA ÖNEMLİ BİR GÖREV İCRA EDİYORSUNUZ”

Selçuk Üniversitesi Rektörü ve Konya Teknik Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Şahin, üniversitelerin, ülkelerin kalkınma ve gelişmesi açısından önemli kurumlardan olduğunu ifade etti. Çalıştayın bu anlamda örnek teşkil ettiğini belirten Prof. Dr. Şahin, “Daha nitelikli, daha yaşanabilir, sosyal ve kültürel yönü öne çıkan şehirlerin oluşmasına önemli katkılar sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Özellikle Avrupa’da sanayinin kalkınma dönemindeki büyük şehirlerde o eski sanayi bölgelerinin kentsel dönüşümüyle ilgili çok ciddi projeler ortaya kondu. Şu anda bu projenin uygulanacağı alan, gerçekten Konya’nın gözbebeği niteliğindeki bir alandır. Bir simge, yeni bir kent konseptinin oluşmasında önemli bir misyon üstlenecektir. Bu projeyi yürütecek sizler de bu anlamda Konya’nın geleceği ve tarihe not düşme adına önemli bir görev icra ediyorsunuz. Bu vesileyle Bakanlığımız ve Büyükşehir Belediye Başkanlığımız başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyor, projenin başarılı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Çalıştayda, Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Rahmi Erdem de projenin detaylarına ilişkin bir açılış konuşması yaptı. Açılış konuşmalarının ardından, Proje Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Özer Karakayacı “Geleceğin kentsel gelişme stratejileri için kurumsal çerçeve” başlığında çalıştayın ilk oturumunu gerçekleştirdi.