24.09.2018

Konya'da 15 Temmuz Şehitleri Anıldı
Yayın Tarihi: 16.07.2018 15:19:00

Konya’da, Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla binlerce kişi Mevlana Meydanı’nda bir araya geldi.

Etkinlikler çerçevesinde Konya protokolü, şehitliğe ziyaret gerçekleştirdi. Çeşitli etkinliklerin de yer aldığı gün içerisinde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Mevlana Meydanı’nda devam etti. Törene, Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti ve MHP milletvekilleri, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Prof. Dr. Hüseyin Kara ve Prof. Dr. Özdemir Koçak, askeri yetkililer ve diğer protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende, Türk bayrakları eşliğinde çok sayıda vatandaş, mehter takımına eşlik etti. 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit olan Ömer Halisdemir’i anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Duygu dolu anların yaşandığı anma etkinliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yaptığı konuşması alana kurulan ekranlar aracılığıyla vatandaşlara dinletildi. Etkinlikler kapsamında, Abdülhamid Han adlı tiyatro gösterisi, Sunucu Bekir Develi’nin 15 Temmuz’a ilişkin sunumu, Mehmet Akif Ersoy adlı tiyatro gösterisi olmak üzere çok sayıda programa yer verildi. Etkinlikler, sabah saatlerine kadar devam etti.

REKTÖR ŞAHİN, “15 TEMMUZ’U UNUTMAMALIYIZ, UNUTTURMAMALIYIZ”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 Temmuz gecesinin Türkiye’nin en karanlık gecelerinden, ertesi günün ise en aydınlık günlerin doğduğu günlerden biri olduğunu söyledi. 15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Şahin, şunları kaydetti: “Burada kavramsal olarak unutmamaktan öte, neleri unutmayacağımızı bilmemiz gerekiyor. Çünkü 15 Temmuz gecesine bir günde, bir yılda, 10 yılda gelinmedi. Tam 40 yıllık bir sürecin sonunda gelinen noktadır ve 15 Temmuz’u yaşatanlar, başımıza getirenler aslında içimizden birisi gibi hayatımıza girdiler. Sureti halktan gözüktüler, Müslüman kisvesi altında hareket ettiler. İnsanlarımızın dini duygularını ve iyi hislerini kullandılar. Çocuklarını ellerinden aldılar. Bu çocukları mankurtlaştırdılar ve kendilerine tabi kıldılar. Birtakım yanlışlar yaparak bu çocukları devletin içine sızdırdılar. Bunların en önemli yollarından birisi de üniversiteye, polis kolejine, askeri okula giriş sınavlarında soruları çaldılar. Kendilerine tabi olan bu çocukları devletin en önemli kademelerine yerleştirdiler. Vakti geldiği zaman da bunları milletin üzerine yürüttürdüler ama bugün bunları devlet içinden atıyor. Bizler, kurumdan bunları attık, ihraç ettik. Fakat yine aynı numarayla bunlar başa döndüler. Saf, masum insan görüntüsüyle aynı şekilde yine çalışmalarına başladılar. Bunları unutmamalıyız, unutturmamalıyız ve 15 Temmuzları tekrar yaşamamalıyız. Tabii burada dikkat edilecek noktalardan birisi de bunların içine sızdığı kurumlar, bu ülkenin en değerli kurumlarıdır. Ordumuz, üniversitelerimiz, yargımız, emniyet birimlerimiz ülkemizin en değerli kurumlarıdır, birimleridir. Dolayısıyla biz, bu hainleri kurumlardan temizlerken kurumları da itibarsızlaştırmamamız gerekiyor. En çok dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de budur. Bu vesileyle tüm milletimize teşekkür ediyorum, Allah basiretlerini açık etsin. Her zaman cesaretle yüreklerini en üst düzeyde tutsunlar."