20.02.2018

Bakan Elvan ve YÖK Başkanı Saraç, Konya'da

Selçuk Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNIKOP) tarafından düzenlenen Bölgesel Kalkınma ve Üniversiteler Çalıştayı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Ek Morfoloji Binası’nda gerçekleştirildi. Çalıştaya    Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Konya Valisi Yakup Canbolat, Ak Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ve UNIKOP üyesi üniversitelerin rektörleri katıldı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) öncülüğünde sürdürülen Zeytin Dalı Harekâtı’na ilişkin konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin insanî bir harekât gerçekleştirdiğini, bu konuda şeffaf, açık ve net olduklarını ifade etti. Terör şebekelerinin kökü ve kökeni ne olursa olsun, kim desteklerse desteklesin, bölgesel bir tehdit oluşturmasına asla müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Bakan Elvan; "Ordumuza Cenâb-ı Allah'tan muzafferiyet diliyorum. Orada barışı ve huzuru sağlamak için varız. Âdeta küresel terör ittifakına dönüşen bölgeyi bu unsurlardan temizlemek için varız. Bu, Milletimiz, Vatanımız, huzurumuz ve istikrarımız için yapmamız gereken bir harekâttı ve yapıyoruz. Türkiye, asla “Kim ne der?” refleksi ile hareket etmiyor. Türkiye insanî bir harekât gerçekleştiriyor. Bu konuda şeffaf, açık ve netiz. Kökü ve kökeni ne olursa olsun, kim desteklerse desteklesin, aşağılık terör şebekelerinin bölgesel bir tehdit oluşturmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Son terörist etkisiz hale getirilene ve Afrin asıl sahiplerine tevdî edilene kadar harekât devam edecektir." dedi.

Konya'nın çok sayıda ilim ve irfan insanının yetiştiği önemli kentlerin başında geldiğini söyleyen Yüksek öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesinin nitelikli bilgi üretimi ve insan faktörüyle mümkün olabileceğini vurguladı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, yüksek öğretim alanındaki küresel gelişmelerle üniversite sayısı ve çeşitliliğinde artış yaşandığını belirtti. Öğretme yöntemlerinde kullanılan yeni teknolojiler, ulusal ve uluslararası işbirlikler, öğrencilerin hareketliliği ayrıca mezunların istihdam edilebilirliği, üniversitelerin sıralandırılmaları gibi konuların Yüksek Öğretim Kurumları’nda daha şeffaf olduğunu söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, bu tür alanların daha fazla sorumluluk almaları gerektirdiğinin altını çizdi. Bununla birlikte yeni Yüksek Öğretim Kurumu’nun da artık bu temeller üzerine şekillendiğini ifade etti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, Türkiye’nin öğrenci sayısı olarak Avrupa'da yüksek öğretim alanında ikinci en büyük öğrenci sayısına sahip ülke konumuna geldiğini vurguladı. Yüksek öğretim sistemindeki son 10 yılda yaşanan büyümenin yanında, nitelik ve kalite bakımından da büyüdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Saraç, bu kapsamda YÖK'ün son 3 yılda gerçekleştirdiği birçok yeni çalışma olduğunu aktardı. Prof. Dr. Saraç, üniversitelerin bölgesel kalkınmada ana aktör konumuna geldiğine işaret ederek, bu bağlamda 8 ilden 12 üniversitenin KOP İdaresi Başkanlığı Yerel Kalkınma Ajanslarıyla bir araya geldiklerini ifade etti. Saraç, KOP bölgesindeki üniversitelerin öğrenci sayılarının ciddi rakamlara ulaştığının altını çizdi.