22.05.2018

Rektörler UNİKOP İle Toplantıda Buluştu
Yayın Tarihi: 05.01.2018 18:30:00

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen KOP bölgesel üniversiteler birliği Olağan Üst Kurul Toplantısı ve dönem başkanlığı devir teslim töreni bir çok üniversitenin katılımıyla gerçekleşti.

Toplantı, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Reltörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Şahin, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve Rektör yardımcılarının katılımıyla Necmetin Erbakan Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Toplantının açılışında konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, UNİKOP’un arkasında KOP desteğinin olduğunu vurgulayarak” Her dönemde daha farklı yeni işlere imza atılıyor, UNİKOP için bölge için KOP idaresiyle beraber Üniversitelerimizin beraberce yeni bir dönem kesilmesi için biz kolaylaştırıcı olacağız. Bu kolaylaştırma sürecinde siz rektörlerin desteğini de beklediğimizi ifade ediyorum” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Şeker, “KOP Okuyor” adlı projeye imza attıklarını belirterek başka projelerin olduğunu ve UNİKOP ile yapılan çalışmalara YÖK’ün bölgesel kalkınmayla beraber koordine bir şekilde destek verdiğini de dile getirdi.

HALKA DÖNÜK PROJELER ÜRETMEK LAZIM

Halka yönelik projeler üretmenin önemine değinen Prof. Dr. Mustafa Şahin bir takım önerilerde bulunarak şunları belirtti “Direk halka dönük kültür erozyonunun önüne geçecek uygulamalar yapmak lazım. Bu belli vilayetlerde belli uygulamalarda yapılabilir. Bunun dışlında temas ettiği UNİKOP Bilim Fuarı, bildiriler yapılabilir konferanslar yapılabilir. Her sene bir üniversitemizin bünyesinde iki gün sürecek şekilde yapılır ve bölge sorunlarının öne çıkarıldığı bilimsel faaliyet kapsamlarına sokulabilir. Bunun dışında yöresel değerlerimiz var. Anadolu’nun tam çatısını oluşturan vilayetlerdeki üniversiteleriz. Doğuyu ve batıyı birleştiren tam bir geçit noktasıyız.  O yüzden üzerimizde tarihi miraslar var bunları da değerlendirip canlandırıp güncellememiz gerekiyor.

Üniversitelerin mevcut birikimlerini birbiriyle paylaşılmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Şahin, Yeni kaynak ve imkanların oluşturulması önemli. Bunlara örnek vermek gerekirse Selçuk Üniversitesi 1975 yılında kurulmuş ve birçok yazılımını kendi geliştirmiş bir üniversite ve başlarda bu yazılımlar diğer üniversitelerde uzun süre çeşitli şekillerde aktarılmış, biz kendi geliştirdiğimiz yazılımları sizlerle paslaşmaya hazırız.  Konya sanayisi ile ilgili odaların yaptığı çalışmalar var. Ancak biz kendi üniversitemizin envanterini çıkardık. Selçuk Üniversitesi olarak 9 farklı alanda bine yakın hizmet üretebildiğimizi tespit ettik. Bunlar gıda tarım alanı, sağlık alanı, spor, danışmanlık, ekonomi her alanda bunu katalogladık bir web sayfası oluşturduk. Biz bu çalışmaları bütün üniversitelerimizden de bekleriz” şeklinde konuştu. Şahin konuşmasının sonunda KOP’a teşekkürlerini iletti.

ŞU ANA KADAR ÇOK YOL KAT ETTİK

KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ise KOP idaresinin kuruluş aşamasından bu yana bu kadar gelişeceklerini tahmin etmediklerini söyleyerek, 11 olan Üniversite sayısının Kapadokya Üniversitesinin katılımıyla 12 olacağını ifade etti. KOP idaresi olarak amaçlarının, Üniversiteleri bölge süreçleri kalkınmasında daha aktif bir şekilde görev almalarını sağlamak olduğunu ve bununla birlikte hem grafik iş birliklerini artırmak hem de üniversitelerin bir araya gelmesiyle akademik iş birliğinin de artmasını sağlamak olduğunu belirtti. Şuana kadar gelinen süreçte, yapılan çalışmalarla çok fazla yol kat ettiklerini kaydeden Bostancı, bu aşamadan sonra Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin bu çıtayı daha fazla yükselteceğine inandıklarını söyleyerek “ idari olarak burada Üniversitelerimizle ortak olarak farklı alanlarda iş birliği projeleri yürütmeye çalışıyoruz, şu ana kadar 15 milyonluk kaynağı biz bu çalışmalar kapsamında Üniversitelerimize aktardık. Çeşitli eğitim alt yapılarından tutun, sosyal projelere varıncaya kadar yaklaşık 16 proje başlığı altında aktarıldı. İnşallah önümüzdeki süreçte bunu artırarak devam edeceğimize inanıyoruz” dedi.

FORMAL ALANIN DIŞINA ÇIKTIK

Kop İdaresiyle birlikte bir yıl geçirdiklerini vurgulayan KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, bunu yük olarak görmediklerini dile getirdi. Toplam 41 tane etkinliklerinin olduğunu ve bunların 15’inin Karatay Üniversitesi bünyesinde gerçekleştiğini aktardı. Diğer etkinliklerin ise Üniversitelerin katkılarıyla gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Sade bu etkinlikler içinden spor müsabakalarının Selçuk Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştiğini ve diğer üniversitelerinde bir takım faaliyetlere ev sahipliği yaptığını belirtti. Formal alanın dışına çıktıklarının altını çizen Sade, şunları aktardı “Kariyer ve Gelişim Zirvesine ev sahipliği yaptık,  yine bu ÜNİKOP kapsamında yapılan faaliyete birçok üniversitemiz katıldı. Bu zirve esnasında öğrenci topluluklarını bir araya getirdik. UNİKOP’a ait üniversitelerin öğrenci topluluklarını bir araya getirdik. Bir çalıştay yaptık öğrencilerimizi çalıştırdık, yine Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin desteğiyle UNİKOP 4. Mühendislik Öğrencileri Proje Pazarı yaptık, hakikaten bu isimle yapılması bir farklılık arz etti. UNİKOP üniversitelerinden çok sayıda öğrenci projeleri sergilendi.

Konuşmalarının ardından devir teslim töreni gerçekleştirildi.