21.07.2018

Selçuk'ta "Girişimcilik ve İnovasyon" Konferansı Yapıldı
Yayın Tarihi: 22.12.2017 14:07:00

Selçuk Üniversitesi Genç Ufuklar Topluluğu tarafından “Girişimcilik ve İnovasyon” konferansı düzenlendi

Selçuk Üniversitesi Genç Ufuklar Topluluğu tarafından Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde “Girişimcilik ve İnovasyon” konferansı gerçekleştirildi. Konferansa Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Kara, Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Selçuk Üniversitesi Genel Sekreteri İbrahim Halıcı, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şekerci, Eğitimci İbrahim Çetin ve Girişimci Ebubekir Ergin tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Programın açılış konuşmasını Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara ve Genç Ufuklar Topluluğu Başkanı Kaan Haydar Aslan yaptı. Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara, “Gençlik, genç olabilmenin getirdiği bütün güzellikleri üzerinde taşıyan, erdemli ve olgun insanların kararları gibi karar verebilen ve bu süreci de doğru yürütebilen bir gençliği hep hayal ettik. Rabbim, bize öyle bir gençliği lütfetti. Aydınlanma çağı içinde çok önemli süreçler geçirdik. Aydınlanma çağını tekrar getirebilme ve bunu da gençleriyle yapabilme özlemi içerisindeyiz. Gençlerin bize beklediğimizden daha fazlasını aktaracağını düşünüyorum. Kadim medeniyetlerin sunduğu evrensel değerlerden ışık alabilen, bilim ve teknolojiden gereği kadar faydalanan, en önemlisi kendini sürekli yenileyebilen, ilim, irfan sahibi gençler yetiştirmek üzere yola çıktık. Bu süreç içerisinde sizlerin aydınlığını ve bizlerin tecrübesiyle birleştirerek ülkemiz ve milletimiz için neler yapmamız gerekiyorsa onları sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“KATMA DEĞERİ YÜKSEK TEKNOLOJİK ÜRÜNLER ÜRETMEMİZ GEREKİYOR”

“Girişimcilik ve İnovasyon” konferansının ilk konuşmacısı Girişimci Ebubekir Ergin, bir girişimcinin sahip olması gerektiği özellikleri ve tecrübelerini öğrencilere anlattı. Endüstri 4.0 üzerine konuşmasını gerçekleştiren Eğitimci İbrahim Çetin ise, “4. Sanayi Devrimi içindeyiz. Bu dönemde bazı handikaplarımız var. 4. Sanayi Devrimi’yle birlikte maalesef vasıfsız işçi sayısı artacaktır. Bununla birlikte tanımlanamayan çok sayıda mesleklerin ortaya çıkması vasıflı kişiler için dezavantaj olarak görünse de bizim için avantaj istihdamın yüzde 6 artmasıdır. Katma değeri yüksek teknolojik ürünler üretmemiz gerekiyor” diye konuştu

“DEV YATIRIMI HAYATA GEÇİRİYORUZ”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şekerci, “Yeni bir dönemde yeni modele ihtiyacımız var. İnsanların iletişimiyle başlayan nesnelerin iletişimiyle devam eden bir model gerekiyor. Sanayide iyi durumda değiliz. Cebimizde kullandığımız telefonların kaçı yerli üretimdir. Kendimizi geliştirecek, yeni adımlar atmadığımız sürece bu açıkları kapatamayız. Projeler için Devlet, havuzdan gerekli olan desteği veriyor. Son 20 yıldır bütçeden AR-GE’ye ayrılan kısım 0.98’lere geldi. Neredeyse yüzde 1’ini ayırıyoruz. Elbette yeterli değil. Ancak AR-GE’lerin ayağının biraz yere basması gerekiyor. Hiç karşılığı olmayan rafta kalan gerçekliğini yitiren bir ürünün AR-GE’sini yapmak doğru olmaz. Üründen gelerek bu ürünü geliştirip UR-GE yapmalıyız. Türkiye’nin bilişim alt yapısını dizayn etmek adına dev bir yatırımı hayata geçiriyoruz.  Örneğimiz; ‘Silikon Vadisi’ burada korkunç bir veri paylaşımı var. O havzada bulunmak büyük bir başarıdır. Orada yeni bir modele geçiyoruz. Tüm Türkiye’de 66 ‘Teknolojik Geliştirme Bölgesi’ var. Bunların hepsinde AR-GE yapılıyor. Bu ürünlerin rafa çıkma sorunu var. Burada biz UR-GE ile satış geliştirme modeli uygulayacağız. Oraya Devlet, eliyle dev bir şirket kuruyoruz. Bu teknoloji belgeleriyle üretilen tüm ürünlerin satışını tek elden yapacağız. Burada size düşen ayağınız yere basan projeniz varsa getirmektir” diye konuştu. Program,  konuşmacılara hediye takdimi ve öğrencilere sertifika dağıtımıyla son buldu.