20.07.2018

Selçukta IV. Uluslararası Mevlana Sempozyumu Yapıldı
Yayın Tarihi: 11.12.2017 09:00:00

Mevlana’nın 744. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen “IV. Uluslararası Mevlana Sempozyumu” gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde düzenlenen IV. Uluslararası Mevlana Sempozyumu “Hz. Mevlana ve İslam Dünyasında Kardeşlik” temasıyla yapıldı. Oturum Başkanlığını Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’in yaptığı IV. Uluslararası Mevlana Sempozyumu’na konuşmacı olarak 26. Dönem Ankara  Milletvekili 61. Hükümet Dönemi Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler,  İstanbul Üniversitesi İran Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal katıldı. Toplantıya aynı zamanda Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut,  Prof. Dr. Hüseyin Kara, SÜ Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel ve çok sayıda akademisyen de katıldı.

Oturumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin şunları söyledi: “Hz. Mevlana’nın yaşadığı dönem bugünün izdüşümü gibi kaotik bir dönemdir. Moğol istilasının gerçekleştiği yıllar İslam dünyasının düşünce ve kardeşlik anlamında da kültürel anlamda darmadağın olduğu bir dönemdir. O zamanlarda Hz. Mevlana ehlisünnet çizgisinde dimdik durarak çok ciddi mücadeleler vermiştir” Hz. Mevlana’nın önemli bir İslam düşünürü olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr Şahin, “Bir diğer dikkat çekmek istediğim husus Mevlana algısıdır. Konya’da faaliyet gösteren bazı kuruluşlar ve özel teşebbüsler var. Bu teşebbüsler; Mevlanasız Mevlevilik ve İslamsız bir Mevlana algısıyla sadece sembolik anlamı olan, her türlü istismara açık bir Mevlana algısı oluşturma çabası içindeler, buna da müsaade etmemek gerekiyor”

“KARDEŞLİĞE VE BİRLİKTELİĞE İHTİYAÇ DUYUYORUZ”

Hz. Mevlana’nın fikirlerinin insanlık için önemini vurgulayan 26. Dönem Ankara Milletvekili 61. Hükümet Dönemi Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, “İslam ülkelerinin önemli bir kısmında kan, gözyaşı ve fakirliğin hâkim olduğunu görüyoruz. Kardeşliğe ve birlikteliğe daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde Mevlana gibi öncü kişilerin örnekliği yolumuzu aydınlatacak ve karşılaştığımız sorunları çözmekte bize yardımcı olacaktır. İnsanlık tarihinin uğrak merkezlerinden olan ve geçmişte mutluluk diyarı olarak tanınan Yemen’de yaşanan kıtlık, ölüm ve çatışmaları göz önünde bulundurduğumuzda Müslümanların dünya üzerinde ciddi krizlerle karşı karşıya kaldığını görebiliyoruz.” Milletvekili İşler, Yemen’de binlerce insanın koleradan hayatını kaybettiğine işaret ederek, Müslümanların birlik şuurunun idrakinde olmaları gerektiğini söyledi. İslam coğrafyasının halinin herkesi üzdüğünü vurgulayan İşler, “Müminler ancak kardeştir ayetinin muhatabı olmamıza rağmen, kendi içimizdeki sorunları çözemeyişimiz, İslam dünyasında yaşanan savaş ve ayrılıkların başlıca nedenlerindendir” diye konuştu.

“MÜSLÜMANLAR DÜNYANIN MANEVİ MERKEZİNDE YER ALIYOR”

İran Araştırmaları Merkezi (IRAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal da Müslümanların dünya nüfusunun dörtte birini oluşturduğunu anımsattı. Müslümanların coğrafi olarak da dünyanın manevi merkezinde yer aldıklarına değinen Uysal, şunları kaydetti: “Yaklaşık yüzde 23 olan Müslüman nüfus, 12-13 yıl sonra yüzde 26’ya çıkacak. Yine Müslümanlar diğer dinlerin mensuplarına göre en genç nüfusa sahip. Bu da ciddi bir üretim potansiyeli demek. Bugün Çin bile tek çocuk politikasından vazgeçerek nüfusun artmasını teşvik ediyor. Avrupa’da da nesil üremiyor ve geri gitmeye başlıyor. Eğer Müslümanlar bu potansiyeli kullanarak güçlenebilirse her alanda ciddi bir konuma ulaşacaktır.”Sempozyumun sonunda Rektör Prof. Dr Şahin, kendi tasarımı olan hediyeleri misafirlerine takdim etti.