20.04.2018

Hz. Mevlana'nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri
Yayın Tarihi: 08.12.2017 14:45:00

Kardeşlik Vakti temasıyla düzenlenen Hz. Mevlana’nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri’nin ilk günü, Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programlarla devam etti.

Sema Salonu’nda düzenlenen programa, Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ile eşi Emine Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdussettar Yarar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdussettar Yarar, programın açılışında yaptığı konuşmada, Hz. Mevlana’nın eserlerindeki birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajlarından kesitler sundu. Bu yılki törenlerin, bu bağlamda “kardeşlik vakti” temasıyla gerçekleştirildiğini ifade eden Yarar, “Hz. Mevlana’nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri’nin şehrimize, ülkemize ve dünya insanlığına ‘kardeşlik vakti’ bilinciyle dostlukların gelişmesine vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

“DÜNYA BARIŞININ YENİDEN SAĞLANMASINI DİLİYORUM”

Konya’daki üniversitelerin rektörleri adına konuşma yapan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, günümüzde insanlığın çok sıkıntılı bir süreçten geçmekte olduğunu söyledi. İnsanoğlunun içine düştüğü bu girdaptan kurtulmasının, Hz. Mevlana’nın dünya barışı, küresel ahlak, evrensel adalet, çatışmaya karşı uzlaşı, üstünün hukukunun yerine hukukun üstünlüğü alanındaki düşünceleri ve tavsiyeleriyle mümkün olacağını ifade eden Prof. Dr. Şahin, “İnsanlık bugün Hz. Mevlana’nın Kur’an ve Sünnet çizgisinde ortaya koyduğu hoşgörü ve barış anlayışına her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaktadır. Dünya barışının yeniden sağlanmasını diler, programın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“MAZLUM MİLLETLERE YAPILAN ZULÜMLERDEN DOLAYI ÜZÜNTÜLÜYÜZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Şeb-i Arus törenlerinin insanlık için hayırlar getirmesini dileyerek, Hz. Mevlana’nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri’ne kavuştuğumuz için mutluyuz. Fakat diğer taraftan İslam coğrafyasında, Müslümanların gördüğü zulümlerden, mazlum milletlere yapılan zulümlerden dolayı da üzüntü içindeyiz. Konyamızın kardeş şehri olan Kudüs’teki gasba son derece duyarlıyız ve orada da üzüntü içindeyiz” diye konuştu.

“ALİMLER YAŞADIKLARI ŞEHRE KİMLİK KAZANDIRIR”

Konya Valisi Yakup Canbolat, alimlerin yaşadıkları şehre kimlik kazandırdığın belirterek, “Öyle ki Konya’nın kimliğinde en önemli ve belirgin role sahip Hz. Pir Mevlana Celaleddin, bu şehirden dünyaya seslenmiş, hikmeti tüm dünyayı kuşatan eserlerini buradan yazmış, bu şehrin sokaklarına, duvarlarına ruh kazandırmıştır. Tarih boyunca, uygarlıklar beşiği olan Anadolu’da yüzyıllarca barış ve huzur ortamının egemen olmasında, Hz. Mevlana gibi manevi mimarların çok büyük payı vardır” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’nca “Türk tasavvuf müziği dinletisi” gerçekleştirildi.  Sonrasında, Tasavvuf Tarihi Araştırmacısı ve Yazar Ömer Tuğrul İnançer tarafından “Mesnevi Sohbeti”, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nca “Mevlevi Ayini Şerifi” icra edildi.

SELÇUK ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI, “KARDEŞLİK YÜRÜYÜŞÜ’NE KATILDI

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün tarafından düzenlenen, Hz. Mevlana’nın 744.Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında, Konya Valiliği’nden başlayıp Mevlana Meydanı'na kadar “Kardeşlik Yürüyüşü” gerçekleştirildi. Yürüyüşe, Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı. Selçuk Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Koordinatörlüğü bünyesindeki topluluk üyeleri de yoğun bir katılımla yürüyüşe katkı sağladı.