24.11.2017

'Ebeler İçin Güncel Yaklaşımlarla Doğuma Bakış' Eğitimi Başladı

Selçuk Üniversitesi ile Konya İl Sağlık Müdürlüğü arasında imzalanan protokol doğrultusunda merkez ve ilçe hastanelerde görev yapan yaklaşık 580 ebe ünvanlı sağlık çalışanına ‘Ebeler için Güncel Yaklaşımlarla Doğuma Bakış’ eğitimi verilmeye başlandı.

Sağlık İl Müdürlüğü ek bina toplantı salonunda başlayan eğitim programının ilkine İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, S.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Dönmez, S.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sema Yılmaz, sağlık idarecileri, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümü öğretim elemanları ve eğitim programına davetli ebeler katıldı.

Eğitim toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, yapılan eğitim programının amacının, merkez ve ilçe hastanelerde verilen ebelik hizmetlerini güçlendirmek ve doğum konusunda bilimsel yaklaşımlar hakkında farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. Programa verdikleri destek nedeni ile Selçuk Üniversitesine de teşekkür eden Prof. Dr. Koç, “Üniversitelerimizde öğrenim gören öğrencilerimizin stajları başta olmak üzere pek çok önemli konuda üniversitelerimiz ile işbirliği içerisinde güzel hizmetler sunacağımıza inanıyorum” dedi.

S.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Dönmez de S. Ü. Ebelik bölümünde 420 öğrencinin eğitim gördüğünü hatırlatarak başladığı konuşmasında, bu tür eğitimlerin önemine vurgu yaptı. “Eğitim programı tamamlandığında ebelerimizin doğum vakalarında daha etkin görev alacaklarına inanıyoruz” diyen Prof. Dr. Dönmez, “Üniversite olarak tek amacımız ülkemiz adına güzel hizmetler sunabilmektir” dedi.

“Ebelik” mesleğine Sağlık Bakanlığı’nın ciddi yatırımlar yaptığının altını çizen S.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sema Yılmaz da, “Ülkemizde sezaryen oranları ciddi rakamlara ulaşmış durumda, Konya’da ise çok şükür bu rakam Dünya Sağlık Örgütü’nün hedeflediği rakamın bile daha altında, bizim amacımız da bu rakamların daha da aşağıya çekilmesine yardımcı olmaktır. Bunun için de üniversite olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi. Sezaryen oranlarının düşük seviyelerde kalması için ebeler ile anne adayları arasında iletişimin artırılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Yılmaz, “Ebelerimizi her anlamda güçlendirmeli ve en etkin şekilde kullanabilmeliyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Protokol kapsamında 2018 yılı sonuna kadar merkez ve ilçe hastanelerde görev yapan tüm ebelerin eğitim programına alınacağı ve 5 gün teorik, 5 gün de uygulama eğitimi verileceği öğrenildi.