19.11.2017

4. Uluslararası Sütçülük Kongresi Selçuk'ta Başladı

Selçuk Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ve 13 ülkeden katılımın olduğu 4. Uluslararası Sütçülük Kongresi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) ve Konya Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla düzenlenen 4. Uluslararası Sütçülük Kongresi başladı. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mithat Direk Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen, Peşaver Sütçülük Teknopark Başkanı Prof. Subhan Qureshi, Khyber Pakhtunkhwa Hükümeti Genel Sekreter Yardımcısı Mr. Arif Yousaf çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.5 Kasım’a kadar sürecek olan kongrede Türkiye’nin yanı sıra Pakistan, Avusturalya, Malezya, Çin, Hindistan, Irak, Mısır, Cezayir, Moğolistan, Nijer, Sudan ve Gambiya’dan katılımcılar bildiri sunacak.

REKTÖR ŞAHİN, “KONGREDE TECRÜBE PAYLAŞIMI ÖNEMLİ”

Kongrede konuşan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Üniversitelerin ülkelerin gelişmesi için son derece önemli kurumlar olduğunu belirterek, üniversitelerin ayrıca ülkelerin geleceğinin planlandığı ve ülkeyi inşa edecek genç nesillerin yetiştirildiği yerlerdir. Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Bu organizasyonda Pakistan ile birlikte Konya Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle birlikte partner olmakta ayrı bir güzelliktir. Kongrede ana başlık sütçülük de olsa çok farklı alanlarda fikir alışverişinin ve tecrübe paylaşımının yapılması da sevindiricidir. Çünkü her ülkenin kendi deneyimi, birikimi çok farklı olabilmektedir. Bir ülke için sorun olan bir olay başka ülkede çözülmüş olabilir. İşte bu çözüm önerilerinin tecrübelerin bu tür toplantılarda bir araya getirilip çözülüyor, olması da karşılıklı dayanışmaların bir sonucu olarak çok verimli ürünler ortaya çıkaracaktır” dedi.

“TÜRKİYE’NİN BİLGELİK VE TECRÜBESİNDEN FAYDALANACAĞIZ”

Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen, “Katılımcıların bildirileri doğrultusunda olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Bütün bu gayretlerinin sağlıklı sonuçlar doğurmasını arzu ediyoruz. Çünkü tarım ve gıda güvenliği ve gıda yetersizliğinin ortadan kaldırılması gibi sorunlara dikkat çeken tüm bu bildiriler ve toplantılar hem ülkelerimizin ve dünyanın geleceği için çok önemlidir” diye konuştu. Peşaver Sütçülük Teknopark Başkanı Prof. Dr. Subhan Kureshi, Türkiye’nin bütün Müslüman ülkeler içerisinde liderlik rolü üstlendiğini kaydederek, Pakistan olarak Türkiye’nin bilgelik ve tecrübesinden yaralanmaya çalışacaklarını belirtti. Khyber Pakhtunkhwa Hükümeti Genel Sekreter Yardımcısı Arif Yusuf da, “Pakistan ve Türkiye’deki bilim insanlarının ilerde de yine ele ele omuz omuza farklı fikirleri bir araya getirerek teknokentler paralelinde birçok konferansları, kongreleri gerçekleştirecektir. Bu doğrultuda özellikle Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ve Selçuk Üniversitesi’ne teşekkür ederim” dedi.