24.10.2017

Uluslararası "Ali Fuad Başgil ve Siyasi Mücadeleleri" Sempozyumu
Selçuk Üniversitesi

Hukukçu kimliği, felsefi düşünceleri, bu doğrultuda geliştirdiği siyasi tavrı ve kaleme aldığı eserleri ile Türk düşünce hayatında seçkin bir yeri olan Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil, aynı zamanda devlet adamı, siyasetçi ve sivil toplumcu kimliği ile de karşımıza çıkan müstesna bir şahsiyettir. Aldığı eğitim ve edindiği yaşam tecrübesi itibariyle Doğu-Batı ekseninde gelişen düşünceleri onun Türk modernleşmesini daha derinden ve vukufiyetle inceleyip değerlendirebilmesine imkân sağlamıştır. Sorunları teşhis etmesi ve bunların üstesinden gelici siyasi bir tavrı cesaretle geliştirmesi onun araştırılıp anlaşılmasını değerli kılan diğer bir husustur. Muhafazakâr kimliği ile beraber Cumhuriyet tarihinde ilk liberal sivil toplum cemiyetinin kurucusu olması onun düşünce ekseninin muhafazakâr değerleri olduğu kadar modern düşünceleri de kapsayan bir perspektife sahip olduğunu göstermektedir. Onun fikirleri,  mücadeleleri ve eserleri yaşadığı dönemi anlamamızı sağlayacak ve günümüze ışık tutacak pek çok önemli unsuru da içerisinde barındırmaktadır. Bu sempozyum vefatının 50. Yılı vesilesi ile onun düşünce ve mücadelesini bilimsel zeminde tartışmaya açmak amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Çarşamba Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenmiştir.

Sempozyum Düzenleme Kurulu

KONU BAŞLIKLARI: