25.06.2017

Tübitak Destekleri
Selçuk Üniversitesi
Tübitak Destekleri

1. İlk olarak yeni uygulanmaya başlanan 2214/B kodlu “Yurt Dışı Müşterek Doktora Burs Programı”nın tanıtımına dönük sunum yapılmıştır. Bu program yurt dışından bir üniversite ile (tercihan eğitim bursları düşük Avrupa devlet Üniversiteleri ile)bir protokol çerçevesinde ortak doktora programı oluşturulması kaydıyla 12-24 ay arasında (gidiş-dönüş yol giderleri dahil) doktora öğrencisinin (kadrolu-kadrosuz olduğuna bakılmaksızın) burslu olarak (1500 ABD doları, 2013’te 2000 ABD doları) gönderilmesi hedeflenmektedir. Ancak bu programın açılabilmesi için yabancı dilde eğitim verme yeterliliğinde yeterli sayıda Öğretim Üyesinin bulunması ve YÖK onayı şartı bulunmaktadır. Bu programın yabancı dilde ders verme yeterliliğinde öğretim üyesi bulunan birkaç programda başlatılması uluslararasılaşma açısından uygun olacaktır.
  2. 2232 Doktora Sonrası Geri Dönüş ProgramıYurt dışında doktorasını tamamlamış TC Uyruklu araştırmacıların Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek amacıyla uygulanan destek programı (halen yurtdışında ikamet eden ve son üç yıl içinde alanında en az iki yıl iş tecrübesi olanlar için). Bu araştırıcılar Üniversiteler tarafından davet edildikleri takdirde bu programdan yararlandırılarak 24 ay süreyle burs veriliyor (3250 TL/ay). Eksikler olan alanlarda bu tür araştırıcıların davet edilmesi ve burs bitiminde uygun olanlara kadro tahsisi, Üniversitenin uluslararasılaşmasına katkı sağlayacak, ülke ve dünya Üniversiteleri arasındaki sıralamasının yükselmesine katkıda bulunacak, bilimsel hareketlilik getirecektir.
  3. 2236 Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Destekleme ProgramıÜniversitelerin bilim insanı/araştırmacı açığının kapatılması, bilim üretimine katkıda bulunulması amacıyla, yurt dışındaki Üniversitelerde çalışmakta olan seçkin/deneyimli bilim insanlarının araştırmalara katılmak ve teknolojik yenilikler getirmek amacıyla belli süre istihdamının desteklenmesi amaçlanmaktadır (24 ay süreli 3667-4292 €).
  4. 2221 Konuk Bilim İnsanı Destekleme Programı: Yurt dışındaki Üniversitelerde çalışan alanında seçkin bilim insanlarının (Doktoralı) seminer vermek, kursiyer olmak, ders vermek, ortak araştırma yapmak, bilimsel bir etkinliğe katılmak amacıyla 1 hafta-12 ay arasında bir Üniversitede bulunmasının desteklenmesi amaçlanmaktadır. (3000 ABD doları/ay). Bilimsel hareketlilik getirecek önemli bir destek programı, yaygın faydalanma yoluna gidilmelidir.
    • Öncelikli Alanlar Doktora Bursu (BTYK öngördüğü öncelikli alanlar için)
    • Sosyal Bilimlere Geçiş Doktora Bursu (Fen Bilimleri ve Mühendislikten mezun Olanlar İçin)
    • Sanayi Doktora Bursu (sanayinin gerçek ihtiyaçlarına dönük tezler için)
    Sosyal bilimlere geçiş için doktora derslerine başladığı yarıyıldan, dördüncü yılın sonuna kadar, diğer iki program için yeterlilikten itibaren üç yıl süre ile (çalışmayanlar için 1800 TL/çalışanlar için 500 TL-yılda iki kez 400 TL ve 5000 TL tez desteği)
    En dikkat çekici destek programı, Üniversitedeki lisansüstü öğrenci oranının yükseltecek, çekim merkezi haline getirebilecek, kaliteyi yükseltecek bir program, yaygın bir şekilde faydalanılabilir.
  5. 2235 En Az Gelişmiş Ülkeler Lisansüstü Burs Programı48 adet Ülke belirlenmiş, bu ülkelerden gelen lisansüstü öğrencilerin kayıt kabulünü müteakip, müracaatları sonucu burs verilecek (1500 TL/ay Y.Lisans; 1800 TL/ay Doktora için+ yol giderleri+ sömestre harcı). Üniversitenin Uluslararası nitelik kazanmasının önemli bir yolu, çok önemli, mekanizmalar kurulup, yaygın olarak bu programdan yararlanmalıdır.
  6. 2238 Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmaları Programı: Her yıl düzenli olarak lisans ve lisansüstü öğrenciler için girişimcilik yarışmalarının düzenlenmesi, mezuniyet sonrası girişimcilik başarısını teşvik edecek Üniversitemizin tercih edilebilirliğine önemli katkı sağlayacaktır (Bu yarışmaların Teknokent tarafından düzenlemesi uygun olacaktır).
  7. 2239 Girişimcilik ve Yenilikçilik Eğitim ve Araştırma Faaliyetlerini Destekleme ProgramıBu konudaki örgün ve uzaktan eğitimdeki kurs, sertifika ve dersler destelenecek (ders ücretleri başta olmak üzere birçok destek bulunmakta). Selçuk Sürekli Eğitim Merkezi, Selçuk Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi ile girişimcilik derslerini veren akademik birimlerin bu programdan yaygın yararlanacak çalışmalar yapması, üniversitemizin konumunun yükselmesine ve ilgi odağı olmasına katkı sağlayacağından, önemli bir program olarak görülmüştür.
  8. 2240 Girişimcilik ve Yenilikçilik Etkinliklerini Destekleme Programıgirişimcilik ile ilgili değişik etkinlikler düzenlemek amacıyla yurt dışından uzman daveti, yurtiçi etkinliklerin desteklenmesi bu program kapsamındadır. Girişimcilik ile ilgili akademik birimlerin faal olacağı çok önemli bir destek programı.