ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
Dersin Adı   BAHARAT VE KEYF BİTKİLERİ DEĞERLENDİRME
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
3 5505330 2 / 2 4
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Hatice Feyza Akbulut
Koordinator E-mail haticefeyza selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Türkiye ve dünyadaki ticaret hacmi ve kullanımı fazla olan baharat grubu bitkilerle, keyif bitkilerinin tanıtılması, bazılarının kültürünün öğretilmesi amaçlanmıştır.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
30 0 0 0 0 0 70
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Kitap ve süreli yayınların eşliğinde teorik bilgilerle bitkilerin tanıtımının yanında, mevsim durumuna göre uygun bitkilerin yetiştirilmesinin, üretim parsellerinde veya serada yapılmasını sağlamak şeklinde ders işlenir.
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Baharatın tanıtımı ve baharatların sınıflandırılması Baharat Bilimi ve Teknolojisi-1993 Prof.Dr. Atilla Akgül
2 Baharat ve türevlerinin üretim teknikleri, avantaj ve dezavantajları Baharat Bilimi ve Teknolojisi-1993 Prof.Dr. Atilla Akgül
3 Kırmızı biber üretimi ve pazarlaması Baharat Bilimi ve Teknolojisi-1993 Prof.Dr. Atilla Akgül
4 Safran üretimi ve pazarlaması Baharat Bilimi ve Teknolojisi-1993 Prof.Dr. Atilla Akgül
5 Dereotu üretimi ve pazarlaması Baharat Bilimi ve Teknolojisi-1993 Prof.Dr. Atilla Akgül
6 Zencefil, zerdeçal, havlıcan özellikleri ve ticareti Baharat Bilimi ve Teknolojisi-1993 Prof.Dr. Atilla Akgül
7 Tarçın, karanfil, hindistan cevizi özellikleri ve ticareti Baharat Bilimi ve Teknolojisi-1993 Prof.Dr. Atilla Akgül
8 Kimyon, karaman kimyonu üretimi ve pazarlaması Baharat Bilimi ve Teknolojisi-1993 Prof.Dr. Atilla Akgül
9 Tarhun, fesleğen, nane üretimi ve ticareti Baharat Bilimi ve Teknolojisi-1993 Prof.Dr. Atilla Akgül
10 Arasınav
11 Keyif bitkilerin tanımı ve tanıtılması Keyf Bitkileri-2007 Prof.Dr.Celal Er, Doç.Dr.Mustafa Yılmaz
12 Çay üretimi ve ticareti Keyf Bitkileri-2007 Prof.Dr.Celal Er, Doç.Dr.Mustafa Yılmaz
13 Tütün üretimi ve ticareti Keyf Bitkileri-2007 Prof.Dr.Celal Er, Doç.Dr.Mustafa Yılmaz
14 Anason, şerbetçiotu üretimi ve ticareti Keyf Bitkileri-2007 Prof.Dr.Celal Er, Doç.Dr.Mustafa Yılmaz
15 Kahve, kakao, kola tanıtımı ve ticareti Keyf Bitkileri-2007 Prof.Dr.Celal Er, Doç.Dr.Mustafa Yılmaz
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - -
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : - -
Sunum ve Seminer : - -
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   1 40
Final   1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 6 13
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : - -
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : 4 10
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : - -
Final : - -
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Tıbbi ve aromatik bitkilerin toplanması ve toplandıktan sonra kurutulması ve bozulmadan saklanması hakkında bilgi sahibi olmaktır. 4
D.Ö.Ç. 2 Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi için ekolojik koşulların önemli olduğunu kavramaktır. 4
D.Ö.Ç. 3 Doğadan toplanan bitkiler ve tarımı yapılan tarla bitkilerinin tanıma, üretimini yapabilme, mamul ve yarı mamul madde üretebilme yeteneği kazandırmaktır. 4
D.Ö.Ç. 4 Tıbbi ve ekonomik değeri olan bitkilerin tanınması, kültürel işlemler, hasat ve harman konularında bilgi donanımına sahip olmaktır. 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20