ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
Dersin Adı   TARLA TARIMI
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
2 5515239 3 / 2 5
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Yrd.Doç. Dr. Züleyha ENDES
Koordinator E-mail zendes selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Yrd.Doç.Dr. Züleyha ENDES
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Tarla bitkileri içerisinde yer alan tahıllar, yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri, çayır-mera ve yem bitkilerini bitkisel özelikleri bakımından tanıtmak, uygun yetiştirme teknikleri konusunda bilgiler vermek ve tarla bitkilerinde toprak işlemeden hasada kadar geçen sürede uygulanan yetiştirme teknikleri konusunda bilgiler vermektir.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 0 0 0 0 100
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Tarla Bitkileri dersinin amacı, hedefi, kazanımları, işleniş şekli ve genel tarla tarımı Sepetoğlu.H.1999.Tarla Bitkileri-1.
2 Tarla tarım sistemleri Sepetoğlu.H.1999.Tarla Bitkileri-1.
3 Tarla bitkilerinde kültürel uygulamalar toprak işleme, nadas, tohumluk, ekim, gübreleme, ekim nöbeti, ot savaşı Sepetoğlu.H.1999.Tarla Bitkileri-1.
4 Serin iklim tahıllarının ekonomik önemi ve adaptasyonu, morfolojisi ve fizyolojisi Sepetoğlu.H.1999.Tarla Bitkileri-1.
5 Buğdayın kökeni,taksonomisi ve yetiştiriciliği Sepetoğlu.H.1999.Tarla Bitkileri-1.
6 Arpa, Yulaf ve Çavdarın Kültürü Sepetoğlu.H.1999.Tarla Bitkileri-1.
7 Sıcak İklim Tahılları Mısır, Çeltik ve Darıların Kültürü Sepetoğlu.H.1999.Tarla Bitkileri-1.
8 Yemeklik Tane Baklagiller Mercimek, Nohut, Fasulye, Bakla, Bezelye, Börülcenin Kültürü Sepetoğlu.H.1999.Tarla Bitkileri-1.
9 Endüstri Bitkileri Tanımı, Sınıflandırılması ve Önemi, Lif Bitkileri Pamuğun Ekonomik Önemi, Kökeni ve Taksonomisi, Morfolojik Özellikleri Sepetoğlu.H.1999.Tarla Bitkileri-1.
10 Ara sınav
11 Baklagil Yetiştirme Teknikleri, Lif Bitkileri Keten ve çörekotu Yetiştirme Teknikleri Sepetoğlu.H.1999.Tarla Bitkileri-1.
12 Yağ Bitkileri Ayçiçeği, Soya Fasulyesi, Yerfıstığı, aspir ve kolza Yetiştirme Teknikleri Sepetoğlu.H.1999.Tarla Bitkileri-1.
13 Nişasta ve Şeker Bitkileri Patates ve Şeker Pancarı Yetiştirme Teknikleri Keyf, İlaç ve Baharat Bitkileri Tütün Yetiştirme Teknikleri ve Önemli bazı Baharat Bitkileri Sepetoğlu.H.1999.Tarla Bitkileri-1.
14 Yem Bitkileri Çayır- Mera Kültürü,Yem Bitkileri Tarımı Baklagil Yem Bitkilerinin Tanınması, Tarımı Sepetoğlu.H.1999.Tarla Bitkileri-1.
15 Genel Değerlendirme Sepetoğlu.H.1999.Tarla Bitkileri-1.
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : - - - -
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - - -
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - - -
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   1 40 - -
Final   - - 1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 3 14
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 4 14
Sunum ve Seminer Hazırlama : 1 10
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : 2 14
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : 1 12
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 1
Final : 1 1
DERSİN AKTS KREDİSİ 5
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Çeşit ve tohumluk seçimi, ekim, gübreleme ve bakım konusunda bilgi sahibi olur 4
D.Ö.Ç. 2 Önemli tarla bitkileri türlerinin morfolojik özelliklerini bilir 4
D.Ö.Ç. 3 Tarla tarım sistemlerini öğrenir 4
D.Ö.Ç. 4 Ürünün hasat zamanı ve hasadında dikkat edilmesi gerekli noktaları öğrenir. 4
D.Ö.Ç. 5 Üretilen tarla bitkileri için uygun depolama koşullarını bilir. 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20