ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
Dersin Adı   "HAZIR GIDA TEKNOLOJİSİ"
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
4 5523402 2 / 0 2
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Saliha DİNÇ
Koordinator E-mail salihadinc selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Toplu yemek hizmeti verilen işletmelerde, yemek menüsü hazırlama, yemeklerin gıda güvenliği uygulamalarına göre hazırlanması, sevk edilmesi ve servisini yönetebilme, personel ve iş yeri hijyenini sağlamayı öğrenme ve uygulayıp uygulatabilme becerisini kazanmak.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
50 0 0 0 0 50 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatma Bilişim teknolojilerini kullanma
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Toplu yemek sektörünü tanımak
2 Yemek fabrikalarında organizasyon ve görev dağılımları
3 Yemek fabrikalarında kullanılan alet ve ekipmanları tanımak ve işlevlerini öğrenmek
4 Gıda depolama ve depoların etkin kullanımı
5 Mal kabul işlemleri ve numune alma
6 Mal kabul işlemleri ve numune alma
7 Güvenli gıda hazırlama tekniklerini öğrenmek
8 Ders tekrarı ve Ara Sınav
9 Gıda zehirlenmelerine neden olan mikroorganizmaları öğrenmek
10 Yemeklerin gıda güvenliği kurallarına göre sevk edilmesi ve servisi
11 Yemek menüsü planlama
12 Maliyet hesapları
13 Müşteri şikayeti örneklerinin incelenmesi
14 Yemek fabrikalarında HACCP uygulamaları
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - -
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : - -
Sunum ve Seminer : - -
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   - 40
Final   - 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 13 2
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 5
Final : 1 5
DERSİN AKTS KREDİSİ 2
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Hazır yemek sektörünü tanıyarak gelişmeleri takip edebilme 4
D.Ö.Ç. 2 Yemek üretim ve servisinde hijyen kurallarını uygulayabilme 4
D.Ö.Ç. 3 Yemeklerden mikrobiyolojik analizler için numune alabilme 4
D.Ö.Ç. 4 Yemek sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıyarak kullanabilme 4
D.Ö.Ç. 5 Reçete hazırlayabilme,maliyet çıkartabilme 4
D.Ö.Ç. 6 Depo stoklarını takip edebilme ve sipariş planlayabilme 4
D.Ö.Ç. 7 Müşteri ilişkilerini doğru yürütebilme 4
D.Ö.Ç. 8 Personele kişisel hijyen ve gıda güvenliği eğitimleri verebilme 4
D.Ö.Ç. 9 HACCP sistemini uygulayabilme 4
D.Ö.Ç. 10 Besinlerin hijyen kuralları ve gıda güvenliği uygulamalarına göre hazırlanması ve saklanması yöntemlerini öğrenerek uygulayabilme 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20