ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
Dersin Adı   BESLENME VE DİYET
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
2 5523209 3 / 0 3
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Saliha DİNÇ
Koordinator E-mail salihadinc selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Beslenmenin anlam ve önemini,gıda bileşenlerinin beslenmedeki yeri ve önemini, farklı beslenme durumlarını öğrenmek .
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
50 0 0 0 0 50 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatma Bilişim teknolojilerini kullanma
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Beslenme durumu ve önemi(Kurallar ve Tanımlar)
2 Metabolizma
3 Beslenme açısından enerji, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, su, mineral maddeler
4 Yağlar, Besleyici olmayan maddeler
5 Su, mineral maddeler
6 Vitaminler
7 Prebiyotik, probiyotikler
8 Ara Sınav
9 Besin grupları, besin piramidi (Et, süt,yumurta,tahıllar,meyve-sebze,yağlar)
10 Sağlıklı beslenme şartları, aşırı beslenme ve zayıflık
11 Çocukların, gençlerin beslenmesi
12 Gıda alerjenleri, besinlerin doğru işlenmesi ve saklanması yöntemleri
13 Beslenme ve spor
14 Yetişkinlerin ve yaşlıların beslenmesi
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - -
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : - -
Sunum ve Seminer : - -
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   - 40
Final   - 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 3
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 13 3
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 5
Final : 1 5
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Beslenmenin önemini ve anlamını kavrayabilme 4
D.Ö.Ç. 2 Gıda bileşenlerini öğrenerek Gıda Teknolojisine uygulayabilme 4
D.Ö.Ç. 3 Gıda fonksiyonlarını öğrenerek Gıda Teknolojisine uygulayabilme 4
D.Ö.Ç. 4 Besin gruplarını ve hazırlama, saklama yöntemlerini öğrenerek, gıda teknolojisine uygulayabilme 4
D.Ö.Ç. 5 Metabolizmayı, bazal metabolizmayı ve beslenme açısından enerjiyi öğrenerek beslenme ile aralarındaki ilişkiyi kurabilme 4
D.Ö.Ç. 6 Aşırı ve yetersiz beslenme durumlarını öğrenerek, günlük hayatta kendisi ve içinde bulunduğu toplumun, beslenme alışkanlıklarına olumlu yönde katkıda bulunmasını sağlayabilme 4
D.Ö.Ç. 7 Yeterli ve dengeli beslenmenin insan hayatındaki öneminin kavrayabilme 4
D.Ö.Ç. 8 İnsanların özel durumlarına göre beslenme kurallarını gerektiği koşullarda uygulayabilme 4
D.Ö.Ç. 9 Besinlerin hijyen kuralları ve gıda güvenliği uygulamalarına göre hazırlanması ve saklanması yöntemlerini öğrenerek uygulayabilme 4
D.Ö.Ç. 10 Beslenme yetersizliğinden kaynaklanan sorunları ve hastalıkları öğrenebilme 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20