ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
Dersin Adı   HİJYEN VE SANİTASYON
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
4 5519421 2 / 1 3
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Hatice Berna POÇAN
Koordinator E-mail haticeberna selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Gıda işletme hijyeninin temel prensiplerini değerlendirmek, gıda işleme tesislerinde gıda güvenliğini sağlamak, hijyenik pratikler, HACCP ve ISO hakkında öğrencileri bilgi sahibi yapmaktır.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
40 60 0 0 0 0 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Hijyen ve Sanitasyonun Tanımı ve Önemi Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof.Dr.Semra Kayaardı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mart 2014.
2 Gıda Kontaminasyon Kaynakları Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof.Dr.Semra Kayaardı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mart 2014.
3 Gıda Kontaminasyon Kaynakları Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof.Dr.Semra Kayaardı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mart 2014.
4 Gıda işletmelerindeki Kalıntı Karakteristikleri Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof.Dr.Semra Kayaardı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mart 2014.
5 Temizleme Ajanları ve Temizlik Yöntemleri Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof.Dr.Semra Kayaardı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mart 2014.
6 Temizleme Ajanları ve Temizlik Yöntemleri Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof.Dr.Semra Kayaardı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mart 2014.
7 Dezenfektan Maddeler Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof.Dr.Semra Kayaardı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mart 2014.
8 Ara Sınav
9 Sterilizasyon Yöntemleri Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof.Dr.Semra Kayaardı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mart 2014.
10 Gıda İşletmelerinde Etkili Bir Sanitasyon İçin Alet ve Ekipmanların Dizaynı ve Seçimi Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof.Dr.Semra Kayaardı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mart 2014.
11 HACCP, GMP Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof.Dr.Semra Kayaardı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mart 2014.
12 HACCP, GMP Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof.Dr.Semra Kayaardı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mart 2014.
13 Atıklar ve Arıtma Yöntemleri Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof.Dr.Semra Kayaardı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mart 2014.
14 Zararlıların Kontrolü Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof.Dr.Semra Kayaardı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mart 2014.
15 Genel Değerlendirme Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Prof.Dr.Semra Kayaardı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mart 2014.
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - -
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : - -
Sunum ve Seminer : - -
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   - -
Final   1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 2 14
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 2 10
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : 1 14
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : 2 13
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 1
Final : 1 1
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Sanitasyon ve hijyen terimlerini kavrar. 4
D.Ö.Ç. 2 HACCP ve ISO konularında temel bilgi edinir. 4
D.Ö.Ç. 3 Etkili bir sanitasyon için bir işletmenin dizayn yöntemini inceler. 4
D.Ö.Ç. 4 Dezenfektan maddeleri tanır ve sterilizasyon yöntemlerini uygular. 4
D.Ö.Ç. 5 Gıda kontaminantlarını ve personel hijyenini kavrar. 4
D.Ö.Ç. 6 Sanitasyonun önemini ve mikroorganizmalar ile arasındaki ilişkiyi kavrar 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20