ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
Dersin Adı   GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
2 5519221 3 / 0 3
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Hilal Arslan Bayrakcı
Koordinator E-mail hbayrakci selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere gıdaların temel bileşimi ve gıda teknolojisi uygulamaları konusunda bilgiler vermek ve ayrıca tarımsal ürünlerin işlenmesi ve değerlendirilmesi konularında öğrencileri aydınlatmak amaçlanmıştır.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
40 60 0 0 0 0 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar
2 Gıda maddelerinin bileşimi Elgün, A., Ertugay, Z. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Erzurum., Bulduk, S., 2010. Gıda Teknolojisi.
3 Gıda teknolojisinde temel muhafaza prosesleri Elgün, A., Ertugay, Z. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Erzurum., Bulduk, S., 2010. Gıda Teknolojisi.
4 Hububat teknolojisi Elgün, A., Ertugay, Z. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Erzurum., Bulduk, S., 2010. Gıda Teknolojisi.
5 Hububat teknolojisi Elgün, A., Ertugay, Z. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Erzurum., Bulduk, S., 2010. Gıda Teknolojisi.
6 Bitkisel yağ teknolojisi Elgün, A., Ertugay, Z. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Erzurum., Bulduk, S., 2010. Gıda Teknolojisi.
7 Et ve et ürünleri teknolojisi Elgün, A., Ertugay, Z. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Erzurum., Bulduk, S., 2010. Gıda Teknolojisi.
8 Ara sınav
9 Meyve ve sebze işleme teknolojisi Elgün, A., Ertugay, Z. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Erzurum., Bulduk, S., 2010. Gıda Teknolojisi.
10 Süt ve süt ürünleri teknolojisi Elgün, A., Ertugay, Z. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Erzurum., Bulduk, S., 2010. Gıda Teknolojisi.
11 Süt ve süt ürünleri teknolojisi Elgün, A., Ertugay, Z. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Erzurum., Bulduk, S., 2010. Gıda Teknolojisi.
12 Fermentasyon Teknolojisi Elgün, A., Ertugay, Z. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Erzurum., Bulduk, S., 2010. Gıda Teknolojisi.
13 Çay, kahve, kakao, şeker ve tuz işleme teknolojisi Elgün, A., Ertugay, Z. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Erzurum., Bulduk, S., 2010. Gıda Teknolojisi.
14 Diğer Önemli Ürünler (bal ve kovan ürünleri, yumurta, katkı ve aroma maddeleri, gazlı içecekler, nişasta-dekstrin-glikoz) Elgün, A., Ertugay, Z. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Erzurum., Bulduk, S., 2010. Gıda Teknolojisi.
15 Diğer Önemli Ürünler (bal ve kovan ürünleri, yumurta, katkı ve aroma maddeleri, gazlı içecekler, nişasta-dekstrin-glikoz) Elgün, A., Ertugay, Z. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Erzurum., Bulduk, S., 2010. Gıda Teknolojisi.
16 Final Sınavı
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : - - - -
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - - -
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - - -
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   1 40 - -
Final   - - 1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 3
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 6 3
Sunum ve Seminer Hazırlama : 8 3
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : 1 4
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 1
Final : 1 1
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 4. Gıdaların üretimi sırasında ortaya çıkabilecek sorunlara çözüm üretebilme ve çeşitli araştırma-geliştirme faaliyetlerini yürütebilme 4
D.Ö.Ç. 2 1. Gıdaların üretiminde kullanılabilecek hammaddelerin özelliklerini ve mevzuata uygunluğu tespit edebilme 4
D.Ö.Ç. 3 2. Gıda işleme metotlarını, muhafaza yöntemlerini kavrayabilme ve teknolojik gelişmeleri, güncel eğilimleri takip edebilme 4
D.Ö.Ç. 4 3. Gıdaların Türk Gıda Kodeksi ne, ilgili standartlara ve gıda güvenliği ilkelerine uygun şekilde üretimini sağlayabilme 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20