ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
Dersin Adı   DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
1 5519124 3 / 0 3
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Halime ALP
Koordinator E-mail halimealp hotmail.com
Öğretim Elemanı
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Dersin amacı, duyusal analiz tekniklerinin temel prensiplerini vermek suretiyle öğrencileri duyusal analiz bilimi konusunda eğitmektir.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
80 20 0 0 0 0 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Duyusal analizin ilkeleri
2 Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri
3 Panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler
4 Panelist seçimi ve eğitimi
5 Duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması
6 Uygun formların ve skorlamanın yapılması
7 Eşik değerinin belirlenmesi
8 Ara sınav
9 Tekstür analizi
10 Renk ve görünüş analizi
11 Kabul ve tercih analiz yöntemleri
12 Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesi,
13 Tanımlayıcı analiz ve gıda tasarımında kullanımı
14 Duyusal analiz tekniklerindeki gelişmeler
15 Duyusal analiz tekniklerindeki gelişmeler
16 Final sınavı
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - -
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : - -
Sunum ve Seminer : - -
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   - -
Final   1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 3
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 14 2
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : 1 3
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 7
Final : 1 10
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Gıdalarda renk, koku analizleri yapabilir 4
D.Ö.Ç. 2 Gruplar halinde takım çalışması yapabilir 3
D.Ö.Ç. 3 Yeni ürünler geliştirebilir 4
D.Ö.Ç. 4 Gıdalarda tekstür analizleri yapabilir 3
D.Ö.Ç. 5 Yapılan analizleri değerlendirebilir 4
D.Ö.Ç. 6 Yapılan analizlerin kayıtlarını tutabilir 4
D.Ö.Ç. 7 Gıdaların Türk Gıda Kodeksine uygunluğunu belirler 4
D.Ö.Ç. 8 Uygun duyusal analiz yöntemini seçebilir 3
D.Ö.Ç. 9 Seçilen yöntemi farklı gıdalarda uygulayabilir 4
D.Ö.Ç. 10 Mesleki ve toplumsal etik değerler kazanır 3
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20