ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
GIDA İŞLEME
Dersin Adı   GIDA ANALİZLERİ
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
3 5519315 2 / 0 2
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Hilal Arslan Bayrakcı
Koordinator E-mail hbayrakci selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Gıdaların bileşimi ve kalitesini belirlemeye yönelik analizler hakkında teorik ve uygulamalı bilgi ve becerinin kazandırılması
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
80 20 0 0 0 0 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Giriş, malzeme tanıtımı, çözelti hazırlama
2 Örnek alımı ve hazırlık, verileri değerlendirme Ders kitabı
3 Kuru madde ve Toplam asitlik analizi Ders kitabı
4 Kül tayini, pH metre ile ölçümler Ders kitabı
5 Tuz tayini, Protein tayini Ders kitabı
6 Yağ tayini Ders kitabı
7 Sütte yağ tayini, peynirde tuz tayini Ders kitabı
8 Ara sınav
9 Unda kül tayini, ekmekte tuz analizi, makarnada pişirme testleri Ders kitabı
10 İçme ve kullanma sularında temel analizler (pH, renk, bulanıklık, amonyak, klor, nitrat-nitrit, setlik derecesi Ders kitabı
11 Et ve ürünlerinde temel analizler Ders kitabı
12 Bal analizleri Ders kitabı
13 Bal analizleri Ders kitabı
14 Mikrobiyolojik analizler Ders kitabı
15 Mirobiyolojik analizler Ders kitabı
16 Final sınavı
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : - - - -
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - - -
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - - -
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   1 40 - -
Final   - - 1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 5 2
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : 11 2
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 1
Final : 1 1
DERSİN AKTS KREDİSİ 2
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 2. Gıdalarda rutin bileşim analizlerini (kurumadde, kül, protein, yağ, şeker, asitlik, pH, tuz, vitamin) açıklar ve gerçekleştirebilme 4
D.Ö.Ç. 2 1. Gıda analizleri laboratuvarında kullanılan malzemeyi ve cihazları tanır, çözelti hazırlayabilme 4
D.Ö.Ç. 3 3.Et ve ürünleri, süt ve ürünleri, tahıllar ve ürünleri, bal, çay gibi gıdalardaki temel analizleri yapıp yorumlayabilme 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20