ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
GIDA İŞLEME
Dersin Adı   BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
3 5519305 3 / 1 4
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Yrd. Doç.Dr. SALİHA DİNÇ
Koordinator E-mail salihadinc selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına uygun olarak yağlı tohumlardan yağ üretimi, rafinasyon, margarin ve zeytinyağı üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
25 75 0 0 0 0 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
YÜz yüze anlatma, ödev verme, görsel olarak , etkin bir şekilde anlatma
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri Bitkisel yağ üretimi ile ilgili tüm kaynaklar
2 Yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri Bitkisel yağ üretimi ile ilgili tüm kaynaklar
3 Yağların bozulma reaksiyonları Bitkisel yağ üretimi ile ilgili tüm kaynaklar
4 Yağların bozulma reaksiyonları ve önleme yolları Bitkisel yağ üretimi ile ilgili tüm kaynaklar
5 Yağlı tohumlar ve meyveler Bitkisel yağ üretimi ile ilgili tüm kaynaklar
6 Yağlı tohumların özellikleri ve depolanması Bitkisel yağ üretimi ile ilgili tüm kaynaklar
7 Yağ çıkarma yöntemleri Bitkisel yağ üretimi ile ilgili tüm kaynaklar
8 Ara sınav Bitkisel yağ üretimi ile ilgili tüm kaynaklar
9 Yağ çıkarma yöntemleri Bitkisel yağ üretimi ile ilgili tüm kaynaklar
10 Rafinasyon Bitkisel yağ üretimi ile ilgili tüm kaynaklar
11 Yağ çıkarma yöntemlerine örnekler Bitkisel yağ üretimi ile ilgili tüm kaynaklar
12 Margarin üretimi Bitkisel yağ üretimi ile ilgili tüm kaynaklar
13 Margarin üretimi ve hidrojenasyon Bitkisel yağ üretimi ile ilgili tüm kaynaklar
14 Hidrojenasyon ve interesterifikasyon Bitkisel yağ üretimi ile ilgili tüm kaynaklar
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - -
Devam/Katılım : 1 5
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : 1 5
Sunum ve Seminer : - -
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   1 30
Final   1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 5
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 13 4
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 5
Final : 1 5
DERSİN AKTS KREDİSİ 4
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Yağ elde edilen tohum ve meyveleri öğrenmek 4
D.Ö.Ç. 2 Yağların elde etme yöntemlerini öğrenmek 4
D.Ö.Ç. 3 Rafinasyon basamaklarını öğrenmek 4
D.Ö.Ç. 4 Margarin ve hidrojenasyon, interesterifikasyon yöntemlerini öğrenmek 4
D.Ö.Ç. 5 Yağlarda fiziksel kimyasal yapısını öğrenmek 4
D.Ö.Ç. 6 Yağların bozulma yollarını ve önleme yöntemlerini öğrenmek 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20