ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM
Dersin Adı   ÜRÜNLERDE HASAT SONRASI FİZYOLOJİK KAYIPLARI ÖNLEME
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
3 5505336 2 / 0 2
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Doç.Dr.Eray TULUKCU
Koordinator E-mail eraytulukcu selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Bağ bahçe ürüleri hasattan sonra çeşitli nedenlerle kayba uğra yetiştirlen ürünün tüketiciye sorunsuz bir şekilde ulaşması için hasat sonrasında çeşitli teknik ve ekonomik işlemler uygulanır. Ürünlerin ekonomik kayba uğramadan değerlendirme şekline göre ekonomiye kazandırılması amaçlandırılmaktadır.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
40 0 0 0 0 0 60
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Arazi Çalışmaları Laboratuar Bilgisayar Destekli Örnek Olay Problem Çözme Tartışma Sözel Anlatım
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Hasat, Olgunlaşma ve hasat zamanı 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
2 Hasat zamanının ürüne etkileri 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
3 Hasat zamanının saptanması 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
4 Hasat yöntemleri 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
5 Hasat sonrası kayıpların tanımı 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
6 Su kaybı ve azaltma yolları 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
7 Su kaybı hızını etkileyen faktörler 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
8 Patojenler ve bulaşmalar 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
9 Hastalık kayıplarını etkileyen faktörler 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
10 ARA SINAV
11 Hastalık kayıplarının azaltılması gerekli önlemler 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
12 Meyvelerde görülen önemli hastalıklar 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
13 Sebzelerde görülen önemli hastalıklar 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
14 Genel fizyolojik bozukluklar 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
15 Özel fizyolojik bozukluklar 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : - - - -
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - - -
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - - -
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   1 40 - -
Final   - - 1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 2 14
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : - -
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : 1 14
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : 1 6
Ödev : 1 10
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 1
Final : 1 1
DERSİN AKTS KREDİSİ 2
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 1. Hasat, olgunlaşma ve pazar değeri 444
D.Ö.Ç. 2 2. Meyve sebezelerde hasat olgunluğu 4
D.Ö.Ç. 3 3. Hasat sonrası kayıplar ve önleme yolları 4
D.Ö.Ç. 4 4. Su kaybı ve azaltma yolları 4
D.Ö.Ç. 5 5. Hastalık kayıpları ve azaltma yolları 4
D.Ö.Ç. 6 6. Fizyolojik bozukluklar ve azaltma yolları 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20