ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM
Dersin Adı   PARFÜM BİTKİLERİ DEĞERLENDİRME
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
3 5505323 2 / 1 3
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Hatice Feyza Akbulut
Koordinator E-mail haticefeyza selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Parfümeri başta olmak üzere, kozmetik sanayiinde yer alan bitkilerin genel olarak tanıtılması, bitkilerin üretim aşamaları dahil, hasat sonrası işlemlerinin ayrıntılı olarak anatılması yapılmaktadır. Özellikle uçucu yağ içeren bitkiler ön planda olduğu için, uçucu yağın tanımlanması, üretimi ve özellikleri anlatılır. Uçucu yağ üretim prosesleri uygulamalı olarak anlatılarak, parfüm, kolonya, kremler, losyonlar vb. ürünlerin üretiminin yaptırılması sağlanır.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
40 0 0 0 0 0 60
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Kitap ve süreli yayınların eşliğinde teorik bilgilerle bitkilerin tanıtımının yanında laboratuvar ortamında parfüm bitkilerinin değerlendirilmesinin uygulaması yapılarak ders işlenir.
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Parfüm, parfümeri ve kozmetik terimlerinin açıklanması Kitaplar, süreli yayınlar
2 Uçucu yağ içeren bitkilerin tanıtılması ve sınıflandırılması Kitaplar, süreli yayınlar
3 Uçucu yağ kaynaklarından sentetik olanlar ve hayvanların kısaca tanıtılması Kitaplar, süreli yayınlar
4 Koku gruplarının tanımlanması ve değişkenlikleri Kitaplar, süreli yayınlar
5 Uçucu yağın tanımı ve önemi Kitaplar, süreli yayınlar
6 Uçucu yağ içeren bitkilerin gruplandırılması, uçucu yağ üretim süreçlerinin farklılığı Kitaplar, süreli yayınlar
7 Uçucu yağ üretim tekniklerinin anlatılması ve gösterilmesi Kitaplar, süreli yayınlar, laboratuar
8 Uçucu yağ üretim tekniklerinden distilasyonun kapsamlı olarak gösterilmesi Kitaplar, süreli yayınlar, laboratuar
9 Uçucu yağ içeren bitkilerden Lavantanın tanıtımı, üretim süreci Kitaplar, süreli yayınlar, laboratuar
10 Dönem içi değerlendirme sınavı Kitaplar, süreli yayınlar
11 Melissa bitkisinin tanıtımı ve üretim süreci Kitaplar, süreli yayınlar, laboratuar
12 Yağ gülünün tanıtımı ve üretim süreci Kitaplar, süreli yayınlar
13 Yağ gülünün Türkiye için ekonomik önemi, dünya pazarındaki yeri, üretiminin gerekliliği Kitaplar, süreli yayınlar
14 Uçucu yağ içeren bazı soğanlı-yumrulu bitkilerin tanıtılması ve üretim süreci Kitaplar, süreli yayınlar, laboratuar
15 Yasemin bitkisinin tanıtımı ve üretim süreci Kitaplar, süreli yayınlar
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - -
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : - -
Sunum ve Seminer : - -
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   1 40
Final   1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 14 2
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : 14 1
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : 1 2
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 1
Final : 1 1
DERSİN AKTS KREDİSİ 2
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Doğadan toplanan bitkiler ve tarımı yapılan tarla bitkilerinin tanıma, üretimini yapabilme, mamul ve yarı mamul madde üretebilme yeteneği kazandırır. 4
D.Ö.Ç. 2 Kozmetikte, parfümeride kullanılan bitkiler hakkında bilgi sahibi olurlar. 4
D.Ö.Ç. 3 Tıbbi ve aromatik bitkilerin toplanması ve toplandıktan sonra kurutulması ve bozulmadan saklanması hakkında bilgi sahibi olurlar. 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20